Servicii:
|
Angajatii tin cu dintii de joburi (Ziarul Financiar-Profesii)
Delia Oniga
19 01 2009
Contextul economic neclar ii ingrijoreaza pe angajati, care se gandesc de mai multe ori inainte de a decide sa paraseasca o companie.
Fluctuatia de personal a fost una din principalele dureri de cap ale directorilor de HR anul trecut. Angajatii se mutau de pe un job pe altul, dupa numai sase luni de zile pentru salarii mai mari sau pentru a promova pe alta pozitie. Este posibil ca anul acesta situatia sa se schimbe, iar mutarile din companii sa se faca cu mai mare greutate, fie din cauza fricii de a nu pierde locul de munca ori pentru ca angajatorii deja nu mai iau in seama pretentiile prea mari ale candidatilor.
"Majoritatea oamenilor care au plecat dintr-o organizatie in 2008, plecau pentru marire de salariu sau o pozitie mai buna. Acum un nou job intr-o organizatie poate insemna un salariu mai mic si, sigur, in posibilitatea unei crize in respectiva organizatie, ultimul venit de obicei inseamna si primul plecat. Din perspectiva stabilitatii jobului, avem in aceasta perioada persoane care refuza joburi noi, chiar si in conditii salariale mai mari", explica Marian Manolache, directorul general al companiei specializate in servicii de resurse umane Skill Team.
Astfel, in opinia lui Manolache, angajatul eficient se va afla cu siguranta in organigrama unei "mori de vant" eficiente. Pe de alta parte, oamenii care au preferat in ultimii ani sa sara din firma in firma in cautarea unui salariu mai mare au avut mai putin timp sa creasca profesional, iar acum a venit timpul sa fie mai putin apreciati. Oricum, acestia din urma "fug deja catre un posibil adapost".
"Am putea sa caracterizam fluctuatia de personal din 2008 ca fiind una 'salbatica'. In 2009 oamenii vor incerca sa-si securizeze pozitiile in companii. 'Turistul de interviuri' se va opri si se va concentra pe crestere profesionala si stabilizarea jobului. Oamenii eficienti vor fi mult mai vizibili angajatorului, iar vizibilitatea o sa le aduca si recunoastere", mai spune Manolache, care este de parere ca putem intalni doua tipuri de manageri, angajatori sau companii, in conditiile actuale: multi sunt panicati si "fug catre un adapost inchipuit" si disponibilizeaza angajati, blocheaza bugete si vor sfarsi afectand major viitorul companiei, in timp ce altii au inceput sa discute cu angajatii, sa ii implice si sa se asigure de sustinerea acestora pentru parcurgerea crizei. Pe scurt, e ca in proverbul chinezesc: "Pe vant puternic poti sa fugi incercand sa ajungi la un adapost inchipuit sau sa profiti si sa-ti faci o moara de vant". [...]
"In aceasta perioada angajatii nu parasesc companii cu perspectiva. Angajatii nu parasesc companii ale caror management le cere implicare si le prezinta o viziune favorabila. Angajatii nu parasesc companii care au investit in ei", mai spune si Manolache.
Indiferent de criza, este recomandat ca o persoana sa ramana minim trei ani pe un post. In primul an angajatii invata ce se intampla in companie si de-abia apoi pot dovedi ca au rezultate. [...]
http://www.zf.ro/profesii/angajatii-tin-cu-dintii-de-joburi-3767085/
|
Evenimente Skill Team
|