Servicii:
|
Importanta rubricii studii dintr-un CV, pentru recruteri (Financiarul)
Valentin Danaila
5 03 2008
Atunci cand vine vorba despre importanta studiilor parerile sunt impartite.
O parte dintre recruteri tin cont de facultatea terminata de candidati, spunand ca aceasta il poate defini pe student, iar ceilalti nici macar nu se uita la sectiunea „studii“. Sistemul invatamantului romanesc, poate exemplul cel mai bun de ineficienta educationala pe plan european, obliga tinerii absolventi de facultate sa-si gaseasca echilibrul profesional abia dupa ce incearca mai multe joburi. Pentru ca practica lipseste cu desavarsire de pe lista de materii ale programei scolare, teoria fiind prea stufoasa, deci inutila, studentii romani parasesc bancile scolii fara o baza care sa-i ajute la locul de munca pe care il aleg. Un studiu publicat in urma cu cateva zile de Asociatia Studenti si Profesionisti IT&C (ASPI) arata ca 56% dintre studentii care s-au angajat au ales aceasta din dorinta de a face mai multe lucruri practice. Din acest motiv, companiile sunt obligate sa investeasca suplimentar in dezvoltarea lor profesionala, astfel formandu-se un cerc vicios, in cadrul caruia toata lumea devine pagubita. Calitatea slaba a invatamantului romanesc creeaza probleme in dezvoltarea intregii societati. De cele mai multe ori, studentii absolventi ai unor facultati de specialitate se reprofileaza atunci cand vine vorba de cautarea unui job, avand in vedere lipsa de cunostinte pe care facultatea i-a „oferit-o“.
Foarte putini angajatori sau agenti de recrutare verifica mediile de absolvire, notele de la licenta sau notele de la lucrarea de disertatie ale studentilor atunci cand citesc CV-ul. Notele absolventilor releva doua aspecte: efortul depus de un tanar pentru performanta si abilitatea lui de a se descurca in realizarea unor obiective personale. Chiar in acest caz, angajatorii sau agentiile de recrutare nu sunt de condamnat.In procesul de recrutare se urmareste un candidat capabil sa imbine o multitudine de variabile, precum gradul de educatie atins raportat la varsta, implicarea in viata sociala, capacitatea de a se adapta realitatii unei companii sau abilitatea de a se
concentra asupra unor obiective stabilite de companie. Studentii care lucreaza de zor pentru un dosar cat mai gros de diplome vor fi dezamagiti atunci cand vor isi vor scoate capul din carti pentru primul interviu. „Lipsa de experienta in cautari de joburi ii va face pe studenti sa nu faca fata interviurilor. Recomandarea noastra este aceea ca tinerii sa imbine in mod inteligent atat formarea educationala, cat si experienta profesionala“, spun specialistii in recrutari din cadrul firmei de resurse umane SkillTeam.
Costurile ineficientei
Foarte putine institutii de invatamant superior se implica in a oferi tinerilor experienta practica pentru un loc de munca in mediul privat. Pentru studenti, piata privata de resurse umane este mult mai atractiva, datorita salariilor, dar si confortului mediului de lucru. Cei de la SkillTeam sunt de parere ca din cauza ineficientei sistemului educational, formarea angajatilor este foarte costisitoare pentru companii. Se investesc timp pretios si resurse materiale serioase pentru educarea tinerilor noi in cadrul companiei. De asemenea, sistemul de invatamant nu tine cont de strategiile companiilor de formare a specialistilor sau de tendintele pietei, astfel firmele ajungand sa-si formeze singure experti, cu resurse proprii.
http://www.financiarul.com/articol_8366/importanta-rubricii-studii-dintr-un-cv-pentru-recruteri.html
|
Evenimente Skill Team
|