Servicii:
|
Interviul de plecare, prilej de razgandire (Evenimentul Zilei)
Felicia Niculae Traistariu
7 01 2008
Discutia cu angajatorul poate fi utila si salariatului. Chiar daca demisia este semnata, asta nu inseamna ca nu ti se poate face o propunere de reangajare. In fond, atunci cand nu esti nervos, nu te streseaza nimic si stai de vorba relaxat cu seful tau, s-ar putea sa ai mai multe sanse sa-l faci sa-ti inteleaga nemultumirile care au generat plecarea ta.
Iar de aici si pana la o propunere de reangajare, eventual cu un pachet salarial mult mai consistent (in fond, seful recunoaste ca a gresit), nu mai este decat un pas. Si, chiar daca refuzi oferta, simpla cerere a sefului te va face sa te simti mai bine.
Acest aspect a fost punctat si de specialisti in resurse umane, participanti la una dintre „Serile Performantei”, organizata de compania de resurse umane Skill Team.
Ei au concluzionat ca „un exit interview” poate fi chiar un mijloc de a-l intoarce din drum pe respectivul angajat, daca acesta este foarte important pentru companie.
Iti ajuti colegii
La discutia de „ramas-bun”, unii angajati refuza sa spuna realele motive pentru care vor sa paraseasca firma. „Mai bine ramanem prieteni”, incearca ei sa explice. „Exit interview-ul poate fi uneori impiedicat sau ingreunat de obstacole de ordin psihologic”, subliniaza Florjan Koleci, trainer al Skill Team. Cel care si-a inaintat demisia s-ar putea teme de repercusiuni, in cazul in care se afla inca in perioada de preaviz, si ar putea evita o intalnire directa cu HR-ul. „Datoria acestuia din urma este sa-l motiveze pe angajat. O metoda ar fi sa sublinieze ca raspunsurile lui ar putea sa-i ajute pe colegii sai, care nu vor mai fi, astfel, fortati sa plece”, considera Koleci.
In plus, daca angajatorul promite ca ce vei spune va ramane confidential, nu ai nicio scuza sa nu-ti ajuti colegii, prin simpla povestire a unor intamplari relevante care te-au determinat sa demisionezi. Gandeste-te ca in situatii asemanatoare cu cele traite de tine au fost si alti colegi de-ai tai, carora le place munca lor, nu vor sa plece in alta parte, dar ii nemultumeste total atmosfera de la serviciu.
Lasa loc de „Buna ziua!”
La discutia de final, este indicata sinceritatea. Asta nu inseamna ca poti sa jignesti si sa arunci cu epitete neplacute in fostii colegi si sefi ori, mai rau, sa-i barfesti! Un astfel de comportament nu te va ajuta sa obtii vreo scrisoare de recomandare pentru urmatorul tau serviciu.
Si inca ceva: daca lasi loc de „Buna ziua” si seful tau a inteles care sunt motivele plecarii tale (si eventual a fost si de acord cu ele), s-ar putea ca, in curand, sa fii sunat si chemat la un interviu de angajare, chiar pentru un post ceva mai bun.
INTREBARI DE BAZA
Care sunt motivele demisiei?
Ce anume te-a deranjat in firma?
Ce ai imbunatati in activitatea firmei?
Dar in atitudinea fata de angajati?
Ai recomanda compania pentru angajari?
Cui ai recomanda sa se angajeze in firma?
http://www.banknews.ro/stire/14666_interviul_de_plecare,_prilej_de_razgandire.html
|
Evenimente Skill Team
|