Servicii:

Training

Team Power Effect

Team Building

Master Training Performance

Program de Certificare Tematica

Training needs assessment

Outplacement

HR Consulting

Assessment

Organizational Surveys

Performance Evaluation System

Employee Induction and Retention


 


 

Parteneri:

 

 

 

Linkuri recomandate


MUZEUL NATIONAL DE ARTA‚ AL ROMÂNIEI


 

 

Evenimente Skill Team



 

 

Serile performantei

 

 

 

Noaptea Muzeelor


 




TURNEUL DE TENIS:




 




Sustinem:

 

 

 

 



 


 

Tu cu ce fel de manager vrei sa lucrezi? (Ziarul Financiar Profesii)

Alina Pahoncia
15 12 2008


Nemtii si austriecii sunt procedurali, calculati si uneori rigizi, indienii sunt extrem de muncitori si se asteapta la acelasi lucru si de la angajatii lor, britanicii sunt rationali si traditionalisti, grecii sunt buni la networking, iar romanii se bazeaza pe un stil de lucru individualist si pe ierarhii stricte. Pentru ce tip de manager este mai bine sa lucrezi? Cum alegi stilul de management cel mai potrivit pentru tine, in care poti da maximul de rezultate?
Managerii straini, in special cei veniti din culturi de lucru puternic standardizate cum sunt cele occidentale, pot experimenta un oarecare soc cultural odata cu intrarea intr-o companie de pe piata locala.
Spre exemplu, ceea ce pentru germani, scandinavi sau anglofoni se rezolva prin planificare continua si timp mai indelungat pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu, pentru latini, care sunt mult mai orientati multi-tasking, lucrurile sunt diferite. In cazul acestora, proiectele, desi facute mai repede, nu sunt neaparat si de calitate.

Alti specialisti sunt de parere ca in cadrul mutinationalelor, mai importanta decat nationalitatea managerului este dimensiunea companiei.[...]
"Nationalitatea se face simtita mai ales in businessurile mai mici, unde managerul strain de la cel mai inalt nivel are cea mai mare influenta, ajungand direct la angajati", spune Nicoleta Udrea, consulting manager in cadrul firmei de resurse umane Skill Team.[...]
In afacerile mici, putem intalni manageri numiti datorita loialitatii fata de organizatie, dar si prin prisma relatiilor personale cu patronii. Mai mult, la acest nivel se practica uneori metodele de influenta, pentru ca managerii au conexiuni in mediul social. "In businessul romanesc, intalnim o lume a relatiilor, dar acest lucru se poate datora si nevoii managerilor de a lucra cu oameni de incredere", este de parere Nicoleta Udrea, de la Skill Team.
Managementul romanesc nu acorda importanta cuvenita resurselor umane, pentru ca, din punctul lor de vedere, aceasta componenta a businessului nu este decat un element prin care isi realizeaza obiectivele. "La managerii romani, totul este o negociere, care se rezuma la intrebari de genul: de ce sa alocam resurse pentru training sau teambuilding? De vina pentru aceasta realitate poate fi si mentalitatea trecutului, potrivit careia oamenii vin la munca... deci trebuie sa munceasca, fara ca cineva sa se preocupe de formarea si dezvoltarea lor, de loializare, de o politica eficienta de resurse umane", afirma Udrea, care apreciaza ca mai avem nevoie inca 20- 30 de ani pentru a putea vorbi despre rafinament in relatia managementului cu resursele umane.
Sistemul de lucru bazat pe filozofia "winning", care are ca motto "invata din succese" este cel mai usor de asimilat pentru angajatii romani, carora nu le place sa le amintesti de greseli, mai crede Udrea.


Austriecii
21% din investitiile straine directe realizate in Romania sunt austriece. Cu un aport de 9,1 miliarde de euro la capitalul firmelor prezente la nivel local, austriecii sunt cei mai mari investitori straini.
"Stilul de management austriac este unul procedural, calculat, dar austriecii sunt mult mai orientati spre oameni decat germanii, cu care sunt adesea comparati. Managerii austrieci fac proiecte pe termen lung, cu bugete si previziuni si sunt oameni de cuvant, care iti ofera garantia ca, odata ce ai agreeat conditiile unui contract, acestea vor ramane neschimbate. Daca preferi, ca angajat, un mediu de business, managementul austriac iti ofera locul ideal", spune Cristina Postolache, general manager al Skill Team. [...]
Britanicii sunt rationali si se bazeaza pe argumente traditionaliste. "Fiind influentati de traditie si de trecut, ei cred ca o cale care s-a demonstrat ca fiind de succes trebuie mentinuta si le este greu sa o inlature sau sa o schimbe. Britanicii tin cont de reguli si pun mare pret pe ierarhie, ceea ce face ca managementul de acest tip sa se caracterizeze prin stima fata de titlu si prin comunicarea formala", spune Nicoleta Udrea, de la Skill Team.
Printre dezavantajele stilului de management britanic se numara faptul ca risca sa omoare creativitatea angajatilor si faptul ca le cere acestora sa invete exact procedurile cu care lucreaza, ceea ce duce la un anumit grad de "robotizare" a oamenilor si la uzura spiritului, sunt de parere consultantii in HR. "Aplicand acest stil de management in Romania, nu te poti baza pe resursele umane pe termen lung, pentru ca angajatii romani cer libertate de creatie, de miscare, au nevoie de inovatie. Motivul pentru care, totusi, romanii pot alege sa ramana in companiile britanice este dat de prestigiul acestora si de faptul ca sunt stimulati financiar", apreciaza Udrea. [...]
In ceea ce priveste stilul managerial italian, il putem intelege daca ne gandim ca italienii sunt familisti prin excelenta, cred in parteneriate lungi si in placerea de a lucra impreuna. Pentru ei, este important ca angajatii sa creada in deciziile pe care le ia managementul. "Managementul italian are un impact pozitiv in raport cu resursele umane din Romania, pentru ca romanilor le place foarte mult atmosfera de familie", spune Udrea.
Ca limita a acestui stil managerial, specialistii in resurse umane mentioneaza impunerea puterii: chiar daca mediul de lucru este unul cald si familial, angajatilor li se impun deciziile managementului, pe care trebuie sa le accepte, fara a participa la elaborarea lor. [...]
Managerii greci se pricep foarte bine la networking si lucreaza excelent alaturi de conationalii lor. Pe piata locala exista o comunitate puternica de business greaca.
"Ca si managerii romani, ei vizeaza obiective pe termen scurt. Poate si din acest motiv responsabilitatile oamenilor nu sunt definite clar si poate aparea confuzia in randul angajatilor in ceea ce priveste indeplinirea sarcinilor", apreciaza Cristina Postolache. [...]
Angajatul unei multinationale trece prin patru faze in procesul de adaptare la stilul de lucru, este de parere Florian Koleci, training manager al Skill Team.
Luna de miere: angajatul este entuziasmat si vede numai beneficiile, numai aspectele pozitive ale companiei si ale activitatii sale.
Confruntarea primara: momentul in care apare primul conflict si angajatul are intotdeauna tendinta de a pune acest conflict pe seama diferentelor culturale.
Ajustarea: etapa in care angajatul vede mai bine cauza. De fapt, acest lucru se intampla pentru ca apare o criza, in care problemele sunt exteriorizate si, prin aceasta, pot fi rezolvate;
Revenirea de dupa criza. [...]



http://www.zf.ro/profesii/tu-cu-ce-fel-de-manager-vrei-sa-lucrezi-3659732/

 
Bookmark and Share

Evenimente Skill Team




Acasa   |    Cine ne recomanda   |    Servicii   |    Aprecieri ale Clientilor   |    Galerie foto   |    Contact


 |  Training  |  Team Power Effect  |  Team Building  |  Master Training Performance  |  Program de Certificare Tematica  |  Training needs assessment  |  Outplacement  |  HR Consulting  |  Assessment  |  Organizational Surveys  |  Performance Evaluation System  |  Employee Induction and Retention  | 


Skillteam ® Copyright 2009 - 2020 | Programare si administrare site Web Activ | Intranet



Parteneri: | catering bucuresti

Asigurat rca ieftin