Servicii:
|
Team Building-ul solutia perfecta pentru echipa in perioadele de criza (BusinessEdu.ro)
Dr Florian Koleci - Skill Team
27 11 2008
Ce perioada mai potrivita decat cea actuala, caracterizata de crize financiare grave, cu efecte care se vad poate mai bine decat oriunde in domeniul resurselor umane, sa aplicam acest instrument de training? Iesirea din criza sta in forta grupului si putem intelege importanta Team Building-ului fie si de la o simpla definitie a acestuia, ce ii confera rolul de a constitui o echipa care sa functioneze unitar.
De ce sunt momentele de criza ideale pentru Team Building?
La prima vedere, s-ar putea ca afirmatia mea sa vi se para speculativa. Dar iata de ce spun ca momentele de criza sunt ideale pentru a realiza un Team Building: acum companiile isi reevalueaza resursele. Care este concluzia care se impune, indiferent de companie? Ca oamenii trebuie sa lucreze la capacitate maxima. Dar acest lucru este imposibil din cauza nesigurantei, fiindca angajatii isi pun inevitabil intrebarea “oare ce se va intampla cu mine maine?”. Iar amenintarea ii face pe oameni sa se sperie; in mod natural, teama aceasta trezeste instinctul de grup, nevoia de apartenenta.
Intr-o lucrare mai veche, “Panica grupului”, am explicat ca in perioadele calme, tendinta individului in mijlocul grupului este una centrifuga; in mod evident, intr-o perioada de criza, cand o amenintare din exterior pune presiune asupra grupului, tendinta devine centripeda si individul merge instinctiv spre ceilalti membri, simtind nevoia de coagulare a echipei. Aici intervine rolul liderului: oamenii au oricum, in aceste momente de criza, tendinta de a se aduna, asa ca de el depinde daca ii duce in prapastie sau ii ridica la un nivel superior.
Cum isi demonstreaza Team Building-ul eficacitatea in timpul crizei? Ei bine, acum oamenii inteleg cel mai bine ca trebuie sa fie o echipa; ei se gandesc la ce pot construi, consolida sau reface impreuna si nu doar la cum sa se distreze impreuna.
Prejudecati despre Team Building
Pe piata romaneasca exista prejudecata conform careia Team Building-ul trebuie sa fie activ, fun, dar aceasta este doar o parte a unui eveniment reusit. De fapt, cele mai reusite Team Building-uri, din experienta mea, sunt cele care combina lucrurile foare serioase (de exemplu, evidentierea aspectelor pozitive, dar si a vulnerabilitatilor echipei) cu partea “fun”.
De exemplu, am folosit odata, la inceputul unui training, un exercitiu prin care am urmarit sa observ cum comunica membrii echipei intre ei si cum isi transimit obiectivele. Rezultatul: fiecare participant avea dificultati in a intelege care este obiectivul trasat pentru el si am stiut ca aici intervine rolul echipei. Tocmai pentru ca descoperind aceasta lipsa au avut initial un sentiment de frustrare, pe care stiau ca trebuie sa il rezolve, participantilor le-a fost apoi mult mai usor sa intre in atmosfera Team Building-ului.
Ideea este sa-i faci pe oameni sa inteleaga ca sunt dependenti de ceilalti si ca trebuie sa dea ce au mai bun, iar astfel le poti descoperi potentialul si acesta este si scopul Team Building-ului.
Aici intervine o problema de atitudine: in timp ce americanul sau occidentalul vin la Team Building sa invete ceva, romanii s-au obisnuit sa vina pentru a se distra; aceasta este asteptarea lor, iar rolul trainer-ului responsabil de coordonarea evenimentului este sa se asigure ca le ofera si ceva in plus, fara a le frustra asteptarile.
Rolul liderului
Trebuie sa fim constienti ca Team Building-ul este doar o piesa intr-un puzzle; el poate fi momentul de revelatie (cand constientizezi problemele existente, descoperi ceva nou despre colegi, inveti sa accepti individualitatile) sau pur si simplu un moment de sarbatoare. Dar important este ca aceasta piesa din puzzle sa nu ramana un moment unic, suspendat si fara consecinte.
Vorbeam mai devreme despre rolul liderului in aceste momente de criza; ei bine, lui ii revine rolul primordial in a se asigura ca puzzle-ul se construieste mai departe si mai eficient dupa realizarea unui Team Building. Echipa are nevoie de cineva care sa o ghideze, sa fie un catalizator al ideilor desprinse in Team Building. Acesta nu poate fi rolul trainer-ului, pentru ca el actioneaza la fel asupra tuturor participantilor, deoarece in fiecare membru al grupului exista un potential de lider. Liderul vine si coaguleaza lucrurile si ii face pe oameni sa accepte liderul din celalalt.
Iar asta deja inseamna ca am beneficiat de un Team Building constructiv, in care nu doar ne-am descarcat frustrarile, ci ne-am expus problemele. Mai mult, daca am reusit sa ii scoatem pe participanti din activitatea lor zilnica si le-am provocat aceste descoperiri, inseamna ca am reusit sa-i indepartam de la a aplica o “reteta” si i-am facut sa vada cadrul: marele puzzle la care vor lucra in continuare.
http://business-edu.ro/Training/Training/
http://business-edu.ro/Trainers-Corners/Training/Trainers-Corner/
|
Evenimente Skill Team
|